קטגוריותסדרים לשמיעת עדותו

"סדרים לשמיעת עדותו"

בנימין נתניהו, הנאשם מס' 1 במה שידוע כ-"תיקי האלפים", הגיש היום עוד בקשה בנוגע לעדותו במשפט, אשר קבועה להיפתח – נכון לרגע זה – בתאריך 10.12.
בבקשה, התמימה למראה, מבקש נתניהו סעד "קטן" – לקיים דיון, בנוכחותו, בנושא "סדרים לשמיעת עדותו".
בואו נפרק.

קודם כל, הערה לסדר היום:
גם הפעם, הבקשה היא כביכול מטעם "ראש הממשלה".
אבל, מי שמואשם ב-"תיקי האלפים", שהוא הליך פלילי שבו המדינה מעמידה אדם לדין, הוא בנימין נתניהו. לא מדובר בהליך נגד ראש הממשלה, כמו למשל עתירה לבג"ץ שבה מתבקש סעד כלשהו הנוגע בתפקידו של נתניהו כראש הממשלה.

לכן, ההתעקשות של סנגורו של נתניהו, עו"ד עמית חדד, לחתום על מסמכים מטעמו כאילו הוא "בא-כוח ראש הממשלה", או הקפדתו לכנות את נתניהו בתואר "ראש הממשלה" – היא די פתטית.
בכל הנוגע בהליך הפלילי המדובר, כינויו של נתניהו הוא "נאשם 1".
אבל, זו לא רק סמנטיקה, ועוד נשוב לכך בהמשך.

וכעת, נזכיר במה בכלל מדובר:
אלא אם כן חזרתם לאחרונה מטיול במערכת השמש, אתם ודאי יודעים שהמשפט שבו נתניהו מואשם, יחד עם שלושה נאשמים נוספים, מתנהל כבר מספר שנים בבית המשפט המחוזי בירושלים.
עד כה, מרבית הדיונים הוקדשו לשמיעת העדים מטעם התביעה, כלומר עדים שהעידה הפרקליטות.

השלב הזה, המכונה "פרשת התביעה", הסתיים סופית בחודש אוגוסט. המשך המשפט, כך קובע החוק, אמור להיות שמיעת העדים מטעם ההגנה – כאשר העד הראשון שאמור להעיד הוא נתניהו עצמו.
אלא שמהתנהלות סנגורו של נתניהו, עו"ד עמית חדד, נוצר רושם מסוים שלנתניהו לא ממש בוער להתחיל את עדותו.

כזכור, בתחילה נתניהו ביקש שעדותו תיפתח רק בחודש מרץ 2025. לאחר שהשופטים קבעו שהמועד יהיה בתאריך 2.12 – נתניהו הגיש שתי בקשות דחייה נוספות, ובסופו של דבר בית המשפט קבע שהעדות תישמע החל מיום 10.12.
ואז, נולד עניין נוסף – "סדרי שמיעת עדותו" של נתניהו.
ומהם אותם "סדרי עדות"?

קודם כל, סוגיית האבטחה:
אין כמובן מחלוקת שיש לקבוע סידורי אבטחה הולמים על מנת להבטיח את ביטחונו של בנימין נתניהו, שמכהן כראש הממשלה. מי שאמון על סידורי האבטחה הללו הוא כידוע השב"כ.
השבוע, השב"כ הגיש את עמדתו, והמליץ ששמיעת העדות תיעשה בבית משפט מתאים יותר מבחינה אבטחתית.

בעקבות זאת, פירסמו השופטים החלטה לפיה היום, 3.12, יתקיים דיון בהשתתפות גורמי המקצוע הרלוונטיים (כלומר, ללא הפרקליטות או הנאשמים). מטבע הדברים, בהמשך תתקבל החלטה בנוגע למקום שבו תישמע עדותו של נתניהו.
כביכול, הבקשה שנתניהו הגיש היום עוסקת גם בעניין הזה, כלומר בסוגיית האבטחה.

אלא שכאן צריך לשוב להערה המקדימה, ולזכור שבכל הנוגע ב-"תיקי האלפים" – נתניהו הוא נאשם לכל דבר, ולא ראש הממשלה.
הוא אומנם נאשם שצריך לאבטח את הגעתו לבית המשפט, אבל סידורי אבטחתו הם עניין לשיקול דעתם של גורמי המקצוע, ולהכרעתם של השופטים.
דעתו בנושא – פשוט לא רלוונטית לכלום.

יתרה מזאת:
כאמור, בשבוע שעבר, עו"ד חדד הגיש בקשה דומה, וביקש לקיים דיון בפני השופטים בעניין "סדרי העדות". השופטים קבעו כזכור שדיון כזה אכן יתקיים, אבל בנוכחות גורמי המקצוע בלבד.
הבקשה היום היא אם כן "בקשה נוספת" באותו נושא, כאילו השופטים נכשלו בהבנת הקריאה של הבקשה הקודמת.

אלא שהפעם, עו"ד חדד ציין שנתניהו עצמו מבקש להתייצב לדיון, ושהוא מבקש שהדיון יקבע "ליום 4.12.2024 (או לכל מועד נדחה אחר)".
כלומר, לכאורה נתניהו מבקש להעלות את טענותיו בנוגע לסידורי אבטחת הגעתו לבית המשפט המחוזי בירושלים, ולהעלות את טענותיו אלה… בבית המשפט המחוזי בירושלים.

בנוסף, במסגרת סדרת הבקשות של נתניהו לדחות ככל האפשר את מועד שמיעת עדותו, הוא הקפיד לטעון שהוא עסוק וטרוד כל כולו בענייני ביטחון.
והנה, נס גלוי: נתניהו מבהיר לשופטים שהוא עומד לרשותם, הן מחר בתאריך 4.12, והן בכל יום אחר. רק שיקבעו דיון, והוא מפנה הכל ומתייצב בעצמו בפניהם.

זה ממש בסדר שנתניהו מוטרד מאבטחתו, אם כי נראה שלאחר הפסקת האש בלבנון, נוכח העובדה שירושלים טווחה השנה הרבה פחות מגוש דן, ובשים לב לכך שנתניהו עצמו כבר הגיע מספר פעמים לבית המשפט במרוצת ההליך – לא ממש ברור על מה המהומה.
השב"כ יודע לאבטח אותו, וימשיך ויאבטח אותו במהלך עדותו.

ואם נחזור לאותה הערה מקדימה, מי שעוסק במשפט פלילי ודאי יודע שמצב שבו הנאשם, אשר מיוצג נאמנה על ידי עורך דין, מבקש לטעון בקולו – הוא מצב חריג מאוד.
אם הנאשם נתניהו רוצה לטעון משהו, שיעשה זאת באמצעות סנגורו. אם ראש הממשלה רוצה לנאום בפאתוס, הוא התבלבל במקום המיועד לכך.

כך שנדמה שמאחורי המילים התמימות בנוגע ל-"סדרים לשמיעת עדותו" של נתניהו מסתתר משהו אחר. משהו שמעסיק את נתניהו הרבה הרבה יותר מאשר סוגיית אבטחתו – והיא הקצב שבו תישמע העדות.
כבר בשנה שעברה, השופטים קבעו שיש חשיבות רבה לקידום מהיר של ההליך, ולכן הוא ישמע שלוש פעמים בשבוע.

ואכן, מבט על לוח הדיונים הקבוע בתיק מלמד שהחל מיום 10.12, שאז אמורה להתחיל עדותו של נתניהו – יתקיימו שלושה דיונים בכל שבוע, שכל אחד מהם יפתח ב-9 בבוקר וימשך מספר שעות.
מטבע הדברים, ואף בהתעלם מהמצב הביטחוני, ספק אם אדם יכול גם להעיד שלוש פעמים בשבוע וגם לתפקד כראש ממשלה.

וזה בעצם מה שמעניין את נתניהו:
לא בכדי, עו"ד חדד ביקש לדון ב-"סדרי העדות", ולא ב-"סידורי האבטחה" או במקום שבו תישמע העדות. לא סתם, נתניהו עצמו ביקש לדבר בפני השופטים, ואינו מסתפק בגורמי המקצוע ובדברי בא-כוחו.
כי המטרה, גם הפעם, היא פשוט לעכב, לסרבל, למרוח ולדחות את העדות.

לא נסיים בלי להזכיר, שלפי ליצני המשפט, אולפנים פתוחים ושלל שופרות ביביסטים בכלי תקשורת רבים – התיקים נגד נתניהו כבר קרסו, התפוררו, התאדו והותכו.
במצב דברים זה, קשה להבין מדוע נתניהו משקיע כל כך הרבה אנרגיה בניסיון לדחות את עדותו, במקום פשוט לוותר עליה, בהתאם לזכותו על פי החוק.

והנה ההחלטה:
עדות נתניהו תתקייים בבית המשפט המחוזי בתל אביב. נתניהו יעיד כפי שהעיד איציק אברג׳יל, ובאותו אולם. אבטחה מקסימלית.
השופטים אף רומזים לנתניהו – שאינו ״ראש הממשלה״ אלא ״הנאשם 1״ – שהגיע הזמן להפסיק עם הבולשיט. אם יש לו עוד טענות, הוא מוזמן להגיש אותן עד מחר.